Ce e de făcut?
Avem o singură șansă: să încetinim ritmul. În care trăim, în care consumăm, în care încălzim planeta. Cum? Prin reducerea gazelor cu efect de seră pe care le trimitem în atmosferă. Dioxid de carbon, metan, azot, fluor.
Cea mai mare cantitate de dioxid de carbon provine din arderea zăcămintelor din adâncul pământului, care s-au format în milioane de ani din resturile de plante și animale, cărbune, petrol și gaze naturale. Așa numiții combustibili fosili.
Pentru că mai e un aspect stabilit deja, fără echivoc, de lumea științifică: principalul motiv pentru care am ajuns aici, la gradul acesta de încălzire globală, suntem noi, oamenii, și activitățile noastre. Care se fac aproape exclusiv prin arderea combustibililor fosili și care poluează peste măsură. Modul în care am ajuns să facem agricultură, să transportăm mărfuri și pe noi înșine, să producem energie, să construim, să locuim, să ne încălzim și să ne răcim casele, să trăim. Totul trebuie schimbat.
Dacă vrem să mai dăm vreo șansă vieții, așa cum o cunoaștem noi astăzi.
Cât timp avem la dispoziție?
Experții în climatologie spun că până în 2030 trebuie sa reducem la jumătate această cantitate de dioxid de carbon pe care o trimitem în aer. Iar până in 2050 să ajungem la zero. Zero emisii de gaze cu efect de seră.
Efortul este colosal. Și trebuie sa fie unul comun, al indivizilor, al organizațiilor de tot felul, al guvernelor.
Este musai să ne resetăm, să facem trecerea de la actualul mod de a trăi la ceea ce se numește dezvoltare durabilă. Sau sustenabilitate. Cu o mai mare grijă față de resurse, cu mai puțină risipă, cu mai puține gaze cu efect de seră.
Schimbarea va veni oricum peste noi. Asta este deja clar. Important este cum ne va găsi. Deja pregătiți sau luați ca din oală.
Puterea comunității
Acesta este scopul acestui spațiu, eEco.ro. Să ne ajute să facem schimbarea, cât de ușor se poate, în condițiile date. Să pună laolaltă pentru toată lumea, oameni și companii, toate resursele existente și toate informațiile de care avem nevoie. Ca să lucrăm împreună. Să facem parteneriate, să învățăm unii de la alții, să reînvățăm cu toții să colaborăm. Numai așa vom reuși.