De ce?
Să ne gândim că naufragiem pe o insulă. Noi si copiii nostri. Pe acea insulă există doar doi palmieri. Noi, naufragiați fiind, nu avem nici de unele, deci ne trebuie foc să ne încălzim, lemne că să facem acel foc, un acoperiș deasupra capului, deci lemne pentru a construi o căsuță. Dacă tăiem din prima cei doi palmieri, în scurt timp nici noi, nici urmașii noștri, nu vor mai avea cum să-și satisfacă aceleași nevoi pe care noi ni le-am satisfăcut astăzi.
Și poate că nu o să moară. Poate că o să se adapteze, cumva. Căci asta e firea umană, firea naturii. Întrebarea e, în ce fel se vor adapta și cum vor arăta oamenii adaptați astfel? Vor mai semăna ei cu oamenii pe care îi știm azi? Va mai exista nota de umanitate care ne face totuși atât de diferiți de animale?
În momentul în care începem să ne punem întrebări de acest gen, în momentul în care începem să gândim pe termen lung, începem să cuprindem sensul sustenabilității.
Se poate filozofa la nesfârșit. Dar un lucru este cert: e vorba despre un drum, o transformare, o schimbare, o chemare la acțiune. A noastră, a tuturor. Cetățeni, guverne, companii, autorități și ONG-uri.
Companii responsabileÎn mediul de business se pune de multe ori semnul egal între CSR și sustenabilitate. Și există într-adevăr o foarte mare intersecție între acestea două, dar ele sunt totuși concepte diferite. Responsabilitatea corporativă e mai veche, se vorbește despre ea de prin anii ‘70. Despre dezvoltarea durabilă, sustenabilă, bazată pe cele trei dimensiuni, economic, social și de mediu, a început să se vorbească ceva mai târziu, de prin ‘87. Sigur, o organizație care vrea sa fie responsabilă se uită și la cum poate să contribuie la dezvoltarea durabilă.
Și are c
ăi foarte clare să facă asta, pentru c
ă exist
ă cele
17 obiective de dezvoltare durabila stabilite de ONU pentru anul 2030. Care duc acest concept vag și vast în concret. Să nu mai avem sărăcie, să nu mai avem copii care mor de foame, să avem ape curate și energie verde, egalitate de șanse pentru femei și bărbați și așa mai departe.
Platforma eeco.ro își propune să contribuie măcar la trei dintre aceste mari obiective: 11, 12 și 17. Comunități sustenabile, Consum responsabil și mai ales Parteneriate, pentru îndeplinirea acestor scopuri.